Плодовете годжи, киноа и зеле могат да доведат до проблеми с щитовидната жлеза и артритни болки

Храните, за които много хора смятат, че са ключът към здравето и дълголетието, всъщност могат да причинят повече вреда, отколкото полза на организма. Това предупреждава британският експерт по хранене д-р Петронела Равишър в интервю за списание „Вог”.

 

Оказва се, че храни като плодовете годжи, киноа и зеле могат да доведат до проблеми с щитовидната жлеза и артритни болки.

 

Единственият ми коментар за тези храни е, че трябва да бъдат избягвани", заявява д-р Равишър.

 

Според експертката зелето е враг номер едно на щитовидната жлеза, а плодовете годжи са богати на химични съединения, които на свой ред увеличават риска от заболяване на храносмилателния синдром наречен „спукване на червата".

 

Британската диетична асоциация също предупреди, че много от набедените за суперхрани ни дават погрешни очаквания относно ползите си или не са напълно обосновани като такива. Например 13 порции годжи бери се равняват на антиоксидантите в една червена ябълка.

 

Експертите по хранене във Великобритания препоръчват авокадо, спанак, водорасли, боровинки, нар, броколи, сьомга, бадеми, кокосово масло, зелен чай и зехтин.