Очаква се той да пристигне до една седмица

САЩ изпращат разрушител на управляеми ракети в Черно море.

 

"Взехме решение да изпратим един кораб в Черно море. Очаква се той да пристигне до една седмица", каза говорителят на Пентагона полк. Стивън Уорън, без да разкрива името и вида на кораба поради "оперативна сигурност".

 

От Министерството на отбраната потвърдиха, че изпратеният военен кораб е USS Donald Cook, разрушител на управляеми ракети.

 

Плавателният съд е разположен в испанската военноморска база в Рота, като част от ракетния щит на НАТО. Според алианса, противоракетният щит е с отбранителна цел, предназначена да противодейства на потенциални ракетни заплахи от държави като Иран. Въпреки това той дълго време е източник на напрежение между НАТО и Русия, според която проектът представлява заплаха за собствената й сигурност.

 

"Целта на разполагането е да се уверят нашите съюзници и партньори, че ние сме ангажирани със събитията в региона. Все още планираме подробностите около операциите ни в Черно море, но очакваме разговори с пристанища и учения от други черноморски страни", каза Уорън. Според него, нито едно от планираните учения няма да се проведе в украински пристанища.

 

Друг американски разрушител на ракети, USS Truxtun, беше изпратен в Черно море, когато избухна кризата между Русия и Украйна, но се изтегли от региона на 21 март.