За този Великден се оказа и че ще ядем агнешко от Нова Зеландия

Близо 100 тона негодна храна е засечена само за месец от Агенцията за безопасност на храните в Софийска област, стана ясно във вторник. Става въпрос основно за месо и млечни продукти, негодни за консумация заради изтекъл срок на годност, неясен произход и неспазен температурен режим.

 

За този Великден се оказа и че ще ядем агнешко от Нова Зеландия. На живо от магазин в столицата екип на "Здравей, България” се срещна с продавач, който гарантира, че месото там е българско и прясно. Той показа печат, който гарантира това. Заради голямата конкуренция на пазара цените на месото тази година са ниски и хората са доволни, сподели още продавачът. 

 

В студиото д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните направи уточнението, че мастилото за печатите, удостоверяващи произхода на месото, е напълно безопасно. Относно вноса на агнешко от Нова Зеландия, той коментира, че страната, заедно с Австралия, са най-големите глобални износители в света и затова няма нищо чудно, че и у нас е попаднало такова месо. 

 

Директно включване от магазин за месо в София"През последния месец извършихме мащабни проверки основно на складове за търговия на едро с храни от животински произход. От тези 100 тона храна обаче не цялото количество е опасно за консумация. Върху тях има възбрана, защото има някакво съмнение. Част от храните ги водим с неясен произход, защото съпроводителните документи не са пълни. Други пък са с некоректно етикетиране”, поясни Любомир Кулински. 

 

Той посъветва купувачите да гледат за овален печат, на който е изписан номерът на кланицата и абревиатурата на дадената държава, от която идва месото. Печатите трябва да са най-малко на четири места по агнешкия труп.

 

На въпрос дали има дисциплинарно уволнени служители на Агенцията, Любомир Кулински заяви, че тази информация е невярна.

 

"Има временно отстранени служители. За мен е важно това, че някой е допуснал развалена храна да се реализира. Какви са причините, не ме интересуват”, допълни Кулински.