От ГЕРБ поискаха ваканцията да бъде с ден по-малко, но мнозинството отказа

Девет работни срещу 29 почивни дни - така изглежда календарът на депутатите ни през следващите месец и половина. Парламентът гласува великденската си ваканция.

 

Религиозният и празничният календар тази пролет паснаха добре на политическите планове. Оказа се, че почивката на депутатите ще бъде в три порции – великденска, гергьовска и предизборна. Парламентът ще се разпусне за 12 дни след тържествено заседание на 16 април - със снимка за спомен.

 

По традиция от миналия мандат великденската почивка на парламента започва от Разпети петък, който тази година се пада на 18 април. По думите на председателя Михаил Миков ваканцията винаги е била 10 дни и до Великден.  

 

Депутатите ще се завърнат отново на работа на 29 април, но за кратко. На 1 май отново излизат в шестдневна пауза – за първомайски и гергьовски тържества.

 

„Парламентът ще работи нормално, с изключение на почивните дни, които са почивни за всички граждани. Включително ще има и извънредни заседания, защото имаме доста работа, която трябва да отхвърлим”, отбеляза още Миков.

 

Кога ще са извънредните заседания, тепърва ще се решава. Но вече е ясно, че парламентарните паузи не свършват дотук.

 

„Практиката е в седмицата преди изборите парламентът да не заседава. Така е било винаги, предполагам и сега ще бъде така, но ще го решим след 1 май”, добави председателят на Народното събрание. Така частично ще се разреши и характерният за този парламент проблем с липсата на кворум.

 

Повече за депутатските ваканции ще научите от видеото.