„Основната отговорност на НАТО е колективната отбрана”, заяви Алекзандър Вършбоу

НАТО напълно отрече твърденията на руския заместник-министър на отбраната, че Северноатлантическият съюз планира да разположи значителни сили близо до границите на Русия, предаде Франс прес, цитиран от БТА.


„Напълно опровергавам твърденията на заместник-министъра на отбраната Анатолий Антонов, че НАТО планира да разположи значителни военни сили близо до границата на Русия. Основната отговорност на НАТО е колективната отбрана. Ние взимаме легитимни решения в отговор на нестабилността, създадена от незаконните действия на Русия”, заяви зам.-генералният секретар на НАТО Алекзандър Вършбоу в акаунта си в Туитър.


Агенция Интерфакс цитира изказването на заместник-министъра на отбраната Анатолий Антонов, който твърди, че „Русия взима предвид плановете на някои членове на НАТО да разположат значителни контингенти на тяхна територия близо до нашите граници”.


Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви пред Асошиейтед прес, че евентуални действия на НАТО в отговор на руската военна заплаха срещу Украйна може да включват изпращане на американски войски в съюзнически държави в Източна Европа, които се чувстват в опасност. Брийдлав не изключва участие на която и да било страна в такива действия, включително САЩ.


Външните министри на 28-те страни от НАТО дадоха срок на Брийдлав до вторник да предложи мерки, с които да се вдъхне сигурност на близките до Русия държави от НАТО, че имат подкрепата на съюзниците си.