30% от жените след менопауза в Европейския съюз страдат от остеопороза

Приблизително една от всеки три жени на възраст над 50 години в света е с остеопороза. А 30% от жените след менопауза в Европейския съюз страдат от заболяването. Данните изнесе д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ „Александровска” в НС, цитирана от БГНЕС.


През 2000 г. Световната здравна организация (СЗО) определя остеопорозата е третото социално-значимо заболяване в света - след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Прогнозата тогава е, че до 2020 г. тя ще заеме второ място. Днес статистиката отчита, че остеопорозата вече е изпреварила онкологичните заболявания.


В същото време много малка част от българките се лекуват от остеопороза. През периода юни 2009 г. - февруари 2010 г. са се лекували 14 232 пациенти при 50% реимбурсиране. Година по-рано, броят на лекуваните пациенти при 25% реимбурсиране е бил с 23% по-малко.


Директните разходи за остеопороза в България годишно възлизат на около 44 млн. лв. публични средства и над 19 млн. лв. частни, посочи д-р Пламен Попиванов от УМБАЛ „Александровска”.
Според експертите е необходимо пациентите да се придържат към правилен хранителен и двигателен режим, както и да изследват костната минерална плътност на 12 месеца.


По думите на проф. Генка Петрова, президент на българското представителство на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи, икономическата тежест вследствие на остеопорозата за ЕС се оцененява на 37 млрд. евро годишно. Очаква се до 2025 г. разходите да нараснат с 25%.