Премиерът проведе съвещание с ръководителите на източните украински региони

Украинският премиер Арсений Яценюк е отказал среща с проруските активисти, които окупираха сградата на областната администрация в Донецк. Това стана ясно от думите му по време на пресконференция в града.

 

По-рано Яценюк се срещна с ръководството на източните украински региони, населени с преобладаващо рускоезично население, предаде ИТАР-ТАСС. Министър-председателят напомни, че работи постоянен щаб за преодоляване на кризата, оглавен от първия вицепремиер Виталий Ярема. Очаква се подобно заседание да се проведе и в Днепропетровск.

 

На съвещанието лидерът на изпълнителната власт каза, че промените в Конституцията трябва да бъдат приети до президентските избори, за да знае обществото какви ще са пълномощията на президента, правителството, прокуратурата и другите органи на властта преди да избере държавен глава.

 

Арсений Яценюк заяви, че е против силовите сценарии за разрешаване на конфликта, но посочи, че „всичко си има краен предел”. В 11 часа изтече ултиматумът, даден от централната власт на демонстрантите да предадат оръжието си и да освободят окупираните обществени сгради.

 

Междувременно се появиха индикации, че четиристранната среща между първите дипломати на ЕС, САЩ, Русия и Украйна, която трябва да помогне за преодоляване на кризата, вероятно ще се състои на 17 април.

 

Датата е определена, мястото още не е потвърдено на 100%, но вероятно ще е в Женева”, коментира пред агенция УНИАН европейски дипломатически източник, пожелал да запази анонимност.