Унищожителни градушки заплашват реколтата в Южна България

Унищожителни градушки заплашват реколтата в Южна България. Едва след месец обаче Агенцията за борба с градушките ще може да реагира срещу природните стихии. Причината – земеделският министър все още не е разписал заповедта полигоните да изстрелват ракети срещу градоносните облаци този сезон. Докато бюрокрацията се бави, земеделските производители се чудят как да опазят продукцията си.

 

За да опази от градушка 100-те си декара ябълки, Красимир Кумчев е покрил дърветата с мрежи. Надява се така да спре ледените късове. Застрахова за продукцията би струвала по-малко от мрежата, изчислява фермерът. 

 

Не са застраховали продукцията си и жителите на село Ягодово, които все още жънат спомените от миналогодишната опустошителна градушка. Надеждата на земеделските производители е полигоните за борба с градушките тази година да хващат на време градоносните облаци и да имат достатъчно ракети.

 

Една ракета срещу градушка струва 300 долара, но не всеки градоносен облак може да бъде хванат на време от радарите, признават специалистите. На територията на цялата страна центровете за борба с градушките са само девет и защитават 1/3 от обработваемата площ у нас.

 

Репортер: Благой Бекриев