Причината е недостигът от близо 300 милиона лева за лечебните заведения

Лекари и пациенти на бунт срещу предложението на Здравната каса болниците да работят по твърди бюджети - идеята беше обсъдена в петък от Надзорния съвет на Касата.


Причината е недостигът от близо 300 милиона лева за лечебните заведения. В момента те работят по прогнозни бюджети и получават допълнителни средства, ако похарчат повече. Занапред обаче се планира болниците да се вместват само в предварително фиксирани суми за месеца.


Според експерти тази мярка сериозно ще органичи достъпа на пациентите до лечение. Недоволните от идеята вече обсъждат възможности за национални протести.

 

„Това е абсурдна идея. Няма как да има фиксирани суми в здравеопазването и няма никъде. Навсякъде има съответни гаранционни и предпазни фондове, които работят в случай на проблем в системата, у нас все още няма”, обясни д-р Цветан Райчинов.


„Твърдите бюджети влошават здравето на пациентите. Очевидно здравеопазването не е приоритет, то просто е хвърлено с някакви жълти стотинки на Здравната каса и тя трябва да се оправя оттук нататък на гърба на българските граждани и за сметка на много загубени животи и смърт в България”, твърди д-р Станимир Хасърджиев.