Максималните температури се очаква да бъдат около и над 20 градуса

Вторият ден на Великден ще бъде приятен и сравнително топъл с максимални температури около и над 20 градуса.

 

След като през последните дни беше облачно и дъждовно, утре вече ще бъде предимно слънчево с купести облаци над планините. Късно следобед и привечер ще се заоблачи и над западните райони и на места е възможно да превали. Вятърът ще бъде слаб от югоизток.

 

Минималните температури ще са между 5 и 10 градуса, по-ниски в котловините на запад. През деня се очакват максимални от 19 до 24 градуса. По-хладно ще остане край морето - до 17, 18 градуса.

 

В планините условията за туризъм и спорт ще са добри. Ще бъде предимно слънчево, с купести облаци следобед. Максималната температура на 1 500 метра ще бъде 11, 12 градуса, а вятърът до умерен от юг. Снежната покривка достига 50-60 сантиметра и повечето ски писти са отворени, но опасността от лавини е значителна.

 

Над източните райони на континента налягането се повишава и с него се увеличават и слънчевите часове. На запад е разположен обширен циклон, който вече обхваща и Централна Европа. Вихърът носи облаци и дъждове в тези райони, като най-интензивни ще бъдат валежите в Испания, Италия и западните части на Балканите.

 

Въпреки преваляванията, температурите на континента ще са нормални за сезона. В западните райони се очакват максимални между 14 и 19 градуса, а най-топло ще е у нас и в Гърция със стойности около и над 20.

 

През следващите дни вихърът над Западна Европа ще се придвижи на изток и в средата на седмицата ще достигне до Балканите. Това ще донесе нови дъждове на полуострова и у нас, но този път захлаждането ще е слабо и температурите ще останат пролетни. В западните части на Балканите валежите ще са интензивни и опасността от наводнения ще бъде повишена.

 

У нас във вторник ще се затопли още малко и максималните температури ще са между 21 и 26 градуса. Ще има разкъсана облачност, следобед с условия за слаб дъжд в Западна и Северна България. В сряда преди обед ще има слънчеви часове, след което ще се заоблачи. Следобед от запад ще започне да вали и в четвъртък вече ще е предимно облачно и дъждовно. В петък и събота ще остане без промяна -  облачно и с валежи, а температурите ще се понижат.  Утре обаче ще е слънчево и сравнително топло.

 

Очакваме вашите снимки и видеа, свързани с времето в рубриката „Моята новина”.

 

Още за времето вижте на Sinoptik.bg. По-подробна, 24-часова прогноза може да намерите и в мобилното приложение на sinoptik.bg.


Актуалната атмосферна и пътна обстановка можете да следите в реално време на Kamerite.bg.