Изискванията - да имат шофьорска книжка, син или златен талон и по възможност личен автомобил

Вече има решение за младите водачи, които в първите месеци зад волана изпитват страх и неувереност. За алтернативата на опреснителните курсове разказват Марина Малашева и операторът Десислав Митов.


Иван има шофьорска книжка от две години, но кара отскоро. Заради скромния си опит зад волана, в началото изпитва несигурност.


„Младите шофьори предизвикват много ситуации. Аз самият съм предизвиквал. В София не се кара никак лесно по няколко причини - задръствания, нетолерантност към водачите”, обяснява Иван Маджаров.


Младият мъж решава, че трябва да преодолее страха. Научава, че може да си наеме асистент, който да му помага при шофиране. Така се среща със Златин, който заедно с двама свои приятели, обучава неопитни водачи.


„Със сигурност младите водачи имат нужда от подкрепа. Най-честите грешки са смяна на скоростите, работата със съединител, кръговите”, твърди асистентът Златин Златев.


След няколко часа кормуване, Иван казва, че се чувства далеч по-уверен на пътя. Той не е единствения мъж, който усъвършенства шофьорските си умения. Противно на очакванията, не само дами търсят помощ за шофиране. Асистентите не са изненадани от пола, а от възрастта на водачите.


„Ние очкавахме млади шофьори мужду 18 и 19-годишни. Има хора, които преди 10 години са взели книжка, но не са карали”, обяснява Златев.


Към неопитните водачи има и изисквания - за да се запишете на курса, трябва да имате шофьорска книжка, син или златен талон и по възможност личен автомобил.


Продължителността на един учебен час е 90 минути. Изпит няма. А дали младите шофьори са напреднали - преценяват асистентите.


Повече по темата гледайте във видеото.