ЕС е единственият шанс на страните-членки да бъдат глобален фактор, заяви президентът

Президентът Росен Плевнелиев даде официалното начало на предизборната кампания за европейския вот на 25 май. Точно след месец - на 25 май, България ще изпрати в Брюксел своите 17 от общо 751 евродепутати. Всички те представляват над 503 млн. граждани от 28-те държави в Европейския съюз. Най-много представители в Европарламента има Германия - 96. С по шестима депутати пък са най-малките страни-членки на Евросъюза - Естония, Кипър, Люксембург и Малта.

 

„България не трябва само декларативно да се противопоставя на идеята за ‘Европа на две скорости’ и лансираната отново от Русия политика на Велики сили, които имат своите изконни интереси и решават съдбата на малките, слабите и тези в периферията”, заяви държавният глава в обръщение по повод старта на надпреварата.

 

„От всички нас зависи, чрез решенията, които предлагаме по големите въпроси за европейското бъдеще, да бъдем двигател на позитивната промяна за по-силен и интегриран Европейски съюз, което е и единственият шанс на всяка една от държавите-членки да бъде фактор на глобалната сцена”, категоричен беше Плевнелиев.

 

Предизборната кампания започнаСилата на Обединена Европа е, че и малките, и големите имат своя глас, своето място, посочи президентът. „България е пълноправен член на Европейския съюз и е дълг на българските политици - чрез поведението си, активността си, градивността си - да преодолеят противопоставянето на стари и нови членки, на богати и бедни, на малки и големи нации.

 

Според Плевнелиев „това няма да стане чрез песимизъм и ниско самочувствие, нито чрез очакване за снизхождение от по-големия и от по-богатия. България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, още повече в решителен момент, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий ‘Троянски кон’”.

 

Държавният глава смята, че партиите са в дълг към избирателите си, не само защото липсва ясното определяне на позиции по големите въпроси на членството ни. „Дори там, където съществува консенсус, той е премълчаван в името на удобното в момента остро политическо противопоставяне”. Според Плевнелиев политиците са в дълг към активните граждани и защото в предизборните дебати липсват позитивни програми и конкретни решения за постигане на желаните цели.

 

Какво още каза президентът в изявлението си ще научите от видеото.