Няма българи сред пленниците, както бе съобщено по-рано

Украинските сепаратисти отвлякоха автобус с 13 наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. По-рано днес се появи информация, че сред пленниците има и български гражданин. Похитителите обвиниха пленниците, че са шпиони на НАТО

 

Надписи "Опълчение на Донецк” и барикади, както и никакво присъствие на украинската армия посрещна екипа на "Новините на Нова” Славянск - най-горещият град в Югоизточна Украйна през последните дни.

 

Говорителят на избрания народен кмет заяви пред камерата на Нова телевизия, че решението за задържане на членовете на делегацията на ОССЕ е било взето вчера, след като са се появили съмнения, че всъщност това са действащи офицери, работещи вероятно и за правителството на страната, и за НАТО.

 

По непотвърдена информация тяхната бройка е между 8 и 13 души. По информация на българското Външно министерство сред задържаните няма българи. Каква ще е тяхната съдба ще стане ясно вероятно в късния следобед.

 

На въпрос дали освен делегатите има и задържани журналисти, каквато информация се появи през последните часове, говорителят заяви, че не може да дава повече данни за това.

 

Иначе днес в Славянск погребват 22-годишният младеж, загинал при снайперистки огън на път към дома си преди няколко дни. Хората са на мнение, че Украйна отново е разделена и че не те, а новите управляващи са всъщност сепаратистите. Настояват за провеждането на референдум не толкова, за да станат част от Русия, колкото за да бъде чут гласът им от управляващите и правителството да седне на разговори с тях.

 

Екипът на Нова телевизия остава в Славянск. Очаквайте още информация в централната емисия "Новини".