Посетителите на църквата „Света Тройца” се сблъскват с проблема ежедневно

Проблемът с паркирането в София се оказа сериозна грижа и за един столичен храм. И сватби, и погребения често не могат да стигнат до църквата „Света Троица”, защото входът е блокиран от автомобили. Звучи абсурдно, но проблемът е реален и пред него служителите и посетителите на храма се изправят всеки ден. 

 

Въпреки, че екипът ни посети храма в работен ден, достъпът до него отново беше препречен от паркирани автомобили. Не успяхме да открием собствениците им. От близкия магазин обаче обясниха, че практиката да се паркира там, въпреки забраната, е обичайна. На Разпети петък автомобилите дори попречили благодатния огън да бъде внесен в храма.

 

„Недопустимо е да няма достъп до храма. Храмът е обществена сграда”, казва предстоятелят на храм "Св. Троица" отец Йоан.

 

На Великден пък, достъпът бил препречен от автомобил с пропуск за паркиране пред ДАНС, а дамата, която го управлявала разразила поредния, според отец Йоан, бурен скандал. „Имаше един инцидент - управителя на блока ме заплаши с бейзболна бухалка. Извикахме екипи на полиция”, разказва той.

 

Има и друг вход, но той не е годен за използване. Стълбите не могат да бъдат изкачени от хора с увреждания, нито пък да бъдат използвани при сватби или погребения. Отец Йоан подава сигнали за нарушения почти всеки ден, но порочната практика на нарушителите продължава.