Ще бъде осигурено и почти 99% пречистване на отпадните води

От началото на следващата година жители и летовници на общините Несебър и Поморие ще имат по-чисти морски води по крайбрежието. А през летния сезон, когато над милион наши и чужди граждани почиват в курортните селища, ще бъде осигурено и почти 99% пречистване на отпадните води.

 

В момента в ход е реализацията на проект за разширение и модернизация на пречиствателната станция „Равда”, а като част от него за пръв път в страната ще се изгради съоръжение за дълбоководно заустване на отпадъчни води.

 

Строителните работи за разширението и модернизацията на съществуващата пречиствателна станция „Равда” започнаха в края на юни миналата година и ще продължат 30 месеца. Те са част от проекта „Събиране, пречистване и отвеждане на пречистените отпадъчни води от агломерация Несебър – Слънчев бряг – Равда”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда”, който е разделен на две части.

 

След като отпадните води бъдат 100% механично и биологично пречистени, специален тръбопровод  по дъното на Черно море ще отвежда водите на разстояние една миля от брега. Подобно съоръжение досега в България не е изграждано. Чрез него най-голямата туристическа община на българското Черноморие ще отговори на съвременните европейски норми за пречистване на отпадните води.

 

Станцията ще обслужва не само най-големия туристически комплекс у нас - Слънчев бряг, но и Несебър и Равда.

 

Пречиствателната станция трябва да бъде завършена до 30 ноември 2014 година, а срокът й за експлоатация е до 2040 година. Стойността на проекта е над 97 млн. лева.

 

Повече по темата гледайте във видеото!