Парламентът ще го гласува на извънредно заседание

Парламентарната комисия по земеделие отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев по измененията в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Решението беше взето с 10 гласа „за” и 8 „въздържал се”.

 

Председателят на комисията Светла Бъчварова заяви своето несъгласие с мотивите на държавния глава, че законът ще доведе до нарушаване на правото на ЕС, защото не позволява правата на европейските граждани да се уреждат в националното законодателство, предаде БГНЕС. Бъчварова не приема и твърдението, че законът ограничава на правото на свободно движение на капиталите, както и това, че се ограничават 2 млн. български граждани. Тя подчерта, че текстовете в закона са консенсусни, защото са приети от всички партии.

 

Несъгласна с държавния глава се оказа и опозицията. Представителите на ГЕРБ Цвета Караянчева и Владимир Иванов обаче заявиха, че няма да вземат отношение по закона.

 

Аргументите на Плевнелиев не приемат също „Атака” и ДПС.

 

„Не сме съгласни с мотивите на президента и ще гласуваме против неговото вето, въпреки че имаме някои наши съображения по така гласуваните текстове", заяви зам.-председателят на Комисията по земеделието и храните Тунджай Наимов.

 

Новите правила в закона гласят, че право на собственост върху земеделски земи у нас ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от пет години. На 14 април президентът Росен Плевнелиев върна разпоредбите за ново обсъждане в Народното събрание. Ветото на президента ще бъде гласувано на извънредно парламентарно заседание, което започва в 13 часа.