Промишленост, строителство и търговия вдигат показателя нагоре

Подобрение на бизнес климата у нас отчетоха експертите от Националния статистически институт. Общият показател, който измерва промените му, се е покачил с 1,7 пункта през април, посочват от националната статистика. За позитивната тенденция допринасят подобренията в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

 

Бизнес климатът в промишлеността нараства с 1,4 пункта в сравнение с март поради по-благоприятните очаквания на предприемачите за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната обаче остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла.

 

През април същият показател в строителството се повишава с 6,8 пункта, отново благодарение на оптимизма на бизнесмените. Прогнозите им за половин година напред остават благоприятни. Ограниченията за развитието идват от несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и конкуренцията в бранша.

 

Стопанският климат в търговията на дребно се покачва с 0,8 пункта в сравнение с предходния месец. Търговците имат добри очаквания за състоянието на фирмите си през следващите шест месеца. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-умерени. Те очакват запазване на продажните цени през този период.