22 легендарни ветрохода от девет държави вече акостираха в морската столица

Парад на ветрилата във Варна. Събитието е в рамките на фестивала "Тол шипс”. За първи път регатата се провежда изцяло в акваторията на Черно море, а Варна е първото пристанище, от което ще започне надпреварата.  

 

22 легендарни ветрохода от девет държави вече акостираха в морската столица, сред тях са огромните руски платноходи "Седов“ и „Крузенщерн“, както и близнаците „Надежда“ и „Мир“. С тях сили ще премерят българските баркентини „Калиакра“ и „Роял Хелена“.  

 

По време на регатата опитните ветроходци ще обучават практиканти. "Тол Шипс” е истински морски фестивал с много концерти, спортни състезания и детски забавления. Най-атрактивни обаче днес ще бъдат парадът на екипажите по централните улици на града и парада на ветрилата. 

 

Регатата събира в една морска кауза България, Русия и Румъния и се провежда под патронажа на президентите на трите държави. Тази година обаче над празника се появи сянката на политическата криза между Украйна и Киев.  

 

Няколко украински ветрохода се отказаха от участие, а три руски плавателни съда няма да участват в последния етап от Сочи до Констанца, където има база на НАТО.