Копривщенските къщи са богати на история, личности, съдби и събития

Китното подбалканско градче Копривщица още пази красотата на специфичния стил на възрожденската архитектура. Всяка със своята специфика и обаяние. По-богати и по-скромни, с обли или издължени дневни. С топлината на закътаните чардаци, с калдъръмените улички, по които младите навремето се задявали, пише БГНЕС.

 

Струва си да се видят и усетят къщите-музеи – на Любен Каравелов, на Димчо Дебелянов, на Тодор Каблешков, възприемана като върхово постижение в копривщенското архитектурно майсторство. Тя е с автентична подредба, като в нея могат да се видят много вещи, книги и снимки, разказващи за живота на революционера и за събитията около Априлското въстание.

 

Домът на Георги Бенковски пък пази едни от най-ценните реликви от онези велики времена – черешовото топче, едно от знамената на Хвърковатата чета, оръжието на войводата и други. Впечатляват къщите на абаджията Ненчо Ослеков и на търговеца Петко Лютов.

 

Къщата на Бенковски си личи, че е приютявала богати хора. С овална дневна, около която са били разположени стаите. С огромен вътрешен двор и с малка портичка към задния двор, през която той успява да избяга, когато го търси турската потеря по време на Априлското въстание.

 

Не по-малко интересна е къщата на Димчо Дебелянов. През 1931 г. негови приятели пренасят костите му и ги полагат в двора на църквата в Копривщица. В двора на къщата и днес стои паметникът на майката, която чака синът й да се завърне от фронта.

 

Такива са копривщенските къщи – богати на история, на личности, на съдби и на събития. Днес мнозина от родолюбивите българи милеят за това, че има много сгради, които се рушат. 25% от всички паметници на културата отпадат поради събаряне и рушене.