Различни медии съобщават за стрелба край Славянск

Обстановката в Източна и Южна Украйна остава изключително напрегната. Различни медии съобщават за стрелба край Славянск. Задълбочава се и разделението между проруските поддръжници и подкрепящите властите в Киев. 

 

На този фон дипломати от 28-те страни на Европейския съюз се събират днес в Брюксел, за да обсъдят възможността за налагането на нови санкции срещу Русия.

 

На фона на задълбочаващото се противопоставяне в Източна и Южна Украйна, властите продължават започналата миналата седмица антитерористична операция. Все повече се засилват опасенията на жителите на град Славянск от нова офанзива на украинските военни части. Армията е обградила Славянск, който се превърна в бастион на въоръжените сепаратисти. Проруските активисти обаче продължават да контролират центъра на Славянск. 

 

Обстановката в Донецка и Луганска област кардинално се различава от ситуацията в други области на Украйна, заяви украинският президент Олександър Турчинов. 

 

В Одеса, близо 70 задържани активисти бяха освободени, след като стотици проруски демонстранти щурмуваха в неделя градското управление на милицията. Засега не е ясно дали други остават задържани. Междувременно, няколко стотин поддръжници на украинските власти се събраха в центъра на Одеса, за да изразят подкрепата си за единството на страната. 

 

Над 40 души загинаха при сблъсъците в петък, когато избухна пожар в сградата на профсъюзите. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че трагедията е част от руски план за унищожение на страната. Той обвини местните власти, че са допуснали да се стигне до кървавите сблъсъци, а всички началници на градската милиция бяха уволнени за несправяне със задълженията си.