Досега болните от областта трябваше да пътуват до Пловдив или София

Смолянската болница вече разполага с ядрено магнитен резонанс. Досега хората в областта, които имаха нужда от изследване с апарата, бяха принудени да изминават стотици километри до други болници в страната.

 

Години наред заради липсата на високоспециализирания диагностичен апарат и спешни и планови пациенти от цялата Смолянска област трябваше да пътуват до болниците в Пловдив и столицата.

 

Това струваше много на гражданите на Смолян. Струваше много и на лекарите, които трябваше да правят точна и бърза диагностика”, обясни д-р Нина Шехова, директор на МБАЛ-Смолян. 

 

Апаратът е осигурен от Здравното министерство по европейска програма и струва над 1.6 млн. лв. Екипът, който ще работи с новия апарат, не скрива задоволство си от придобивката.

 

Не бих казал, че е комфортно, когато не можеш да завършиш докрай диагностичния процес. Имайки я вече тази апаратура, отделението става на европейско ниво. Реално се изследва патологията на цялото тяло, но програмата, по която е получена, е основно за диагностика на онкозаболявания”, обясни д-р Петър Лалов, началник отделение за образна диагностика. 

 

Повече по темата гледайте във видеото!