Русия обяви, че изтегля частите си от украинската граница

Военната операция срещу сепаратистите в Източна Украйна ще продължи. Това обявиха от Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна.

 

„Контратерористичната операция ще продължи, независимо от решенията на подривните или терористични групировки в Донецка област”, заяви секретарят на съвета Андрей Парубий, цитиран от Франс прес.

 

Междувременно проруски настроените активисти в Източна Украйна обявиха, че няма да отложат насрочения за 11 май референдум за независимост на провъзгласената там Донецка народна република. Решението им идва след призив от страна на руския президент Владимир Путин за отлагане на допитването.

 

След рязката промяна в позицията на Кремъл по отношения на събитията в източните украински региони, днес властите в Москва обявиха, че изтеглят руските войски от границата с Украйна. По думите на зам.-военния министър Анатолий Антонов целта е да се избегнат провокации. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу вече е информирал за това американския си колега Чък Хейгъл.

 

След среща във Варшава с полските министри на външните работи и на отбраната, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обаче заяви, че не може да потвърди за изтеглянето. Изявлението му предизвика реакция на руското външно министерство, според което генералният секретар на Алианса има проблеми със зрението.