Гласуването на референдума ще продължи до 22:00 часа, но на много места секциите ще затворят в 20 часа

В контролираните от проруски сепаратисти Донецка и Луганска област в Източна Украйна се провеждат референдуми за независимост от Киев.


Гласуването става въпреки призива на Владимир Путин за отлагането му и въпреки противопоставянето на Киев и западните държави. Преди началото на референдума, в Славянск отново са чути многобройни и силни детонации.


Повече от 7 милиона източни украинци са призовани да се произнесат за бъдещето на двата региона. В Донецка област жителите трябва да отговорят с "да" или "не" на въпроса: "Подкрепяте ли акта за самостоятелност на Донецката народна република?".


В Луганска област формулировката гласи: "Подкрепяте ли акта за държавна самостоятелност на Луганската народна република?".


Западни кореспонденти съобщават, че в много от секциите няма тъмни стаички за гласуване. Въпреки прогнозирания сериозен превес на положителните отговори, вотът предизвиква противоречиви реакции сред гражданите. Някои одобряват референдума и са твърдо за независимост. Други обаче се обявяват против отделяне от Украйна.


„Аз гласувам за независимост, независимо дали ви харесва или не. Ние не сме против народа. Ние сме против правителството, което ни управлява”, обяснява Людмила - жител на Луганск.
Има жители на Източна Украйна, които освен независимост очакват и кримски сценарий.


„Ще си създадем наша собствена федерална държава. А след това ще се присъединим към Русия”, твърди Евгений Балашов - жител на Донецк.


Тази сутрин и през изминалата нощ в Славянск са били чути многобройни и силни детонации. Чувала се е и стрелба от автомати близо до центъра на града. Славянск, който се превърна в крепост на проруските сепаратисти, продължава да е обкръжен от украинските сили в рамките на мащабна антитерористична операция.


Гласуването на референдума ще продължи до 22:00 часа, но на много места поради напрегнатата обстановка секциите ще затворят в 20 часа. Очаква се резултатите да бъдат огласени утре.