От прекомерна консумация на алкохол всяка година в света умират по 3,3 милиона души

От прекомерна консумация на алкохол всяка година в света умират по 3,3 милиона души, а най-много се пие в европейския регион, посочва световен доклад в областта на алкохола и неговото влияние върху здравето, изготвен от Световната здравна организация (СЗО).

 

В изследването участват всички 193 държави-членки на СЗО от 2012 г. Алкохолът е причина за 5,9% от смъртните случи в света, което надвишава броя на починалите от ХИВ (2,8%), туберколоза (1,7%) и насилие (0,9%). Докладът посочва, че мъжете умират от алкохол по-често от жените.

 

Най-много алкохол годишно се консумира в Беларус - 17,5 литра чист алкохол на човек годишно. На второ място са гражданите на Молдова с 16,8 литра, а на трето са жителите на Литва с 15,4 литра. Руснаците, както преди три години, са четвърти в списъка с 15,1 литра изпити на човек всяка година. 

 

В Европа като цяло нивата на консумация на алкохол са най-високите в света. Всички страни в топ 10 са европейски. На пето място е Румъния, следвана от Украйна, Чехия и Словакия. В същото време според доклада 48% от населението на света никога не е близвало алкохол.