Броят на сестрите обаче намалява заради ниското заплащане и условията на труд

Мъж с дамска професия или как набира скорост работата на медицинските братя у нас. В международния ден на сестринството Деница Суруджийска ни среща с един от тях.

 

12 май всъщност е рожденият ден на „Дамата със светилника“, наричана така, защото се грижела за болните и нощем. Става дума за Флорънс Найтингейл, която се сочи за основоположник на сестринството. Прочува се по време на Кримската война, когато ръководи група сестри и успява да намали смъртността сред пациентите драстично. По-късно създава първото в света училище за милосърдни сестри и става първата жена с орден "За заслуги".

 

Век по-късно обаче с награда в нейната професия е отличен… мъж. Васил Илиев е медицински брат и лаборант в болница „Царица Йоанна” от над 23 години. Пациентите вече са свикнали вместо жена в тази роля да виждат именно него…

 

„Както съм мъж, обръщат внимание пациентите. Отначало малко с недоверие, но хората свикват и най-важно е да има се спечели доверието”, обясни Васил. Сподели също, че в практиката му имало и куриози:

 

„Мислили са ме за шофьор на линейка, санитар и т.н. Разбих стереотипа да се виждат дами в тази професия”.

 

И въпреки това медицинските братя у нас все още остават рядкост – перспектива, която според статистиката вече грози и сестрите. В момента специалистите по здравни грижи у нас са близо два пъти по-малко от необходимото. Много от тях са в пенсионна възраст, а младите не искат да се захващат с тази работа заради ниското заплащане.

 

„За нашия стандарт, заплатите, условията на труд са под минимума, който трябва да бъде. Аз съм един от малкото, които обичат и практикуват тази професия”, посочи Васил Илиев.

 

Сестринството се нарежда в топ 10 на най-престижните професии в САЩ. Заплащането и условията на труд в повечето европейски страни пък са в пъти по-добри отколкото у нас.  

 

Повече за здравната професия ще научите от видеото.