Сред първите съставки на опаковката се забелязват забранени оцветители и аспартам

Масови проверки на училищните столове и лавки започват от Столичната община. Поводът е съмненията на родители за наличието на амфетамини в спрей, продаван в софийско училище. Една от майките дала за медицински анализ течност, за която твърди, че от същия спрей и в "Пирогов” отчели наличие на дрога

 

Здравните инспектори са били сезирани за случая още в края на миналата седмица, но при проверката, която са направили в софийското училище, не са намерили наличности от течността, за която родители се съмняват, че има наличие на амфетамин. Въпреки това според етикета на въпросния спрей става ясно, че в него има вещества, които са забранени за разпространение сред децата

 

Ден по-късно все още не е изяснено защо и как мистериозният розов спрей е бил разпространен в училището и какво точно е било съдържанието му. Още сред първите съставки на опаковката се забелязват забранени оцветители и аспартам. При проверката си в края на миналата седмица обаче и здравните експерти, и инспекторите по храните не открили и следа от въпросните спрейове.

 

"Те са доставени от фирма, която не е регистрирана по Закона за храните. Има налични документи, които не са достатъчни, за да докажат безопасността на тази храна”, обясни д-р Галя Викьова.

 

От Агенцията по храните са иззели всички налични опаковки от доставчика на спрея. Иначе въпреки опасенията на родители, че в училищата се продават и други вредни храни, инспекторите са открили едва няколко нарушения при 247 проверки от началото на годината. 

 

Ръководството на училището, където е намерен съмнителният спрей, все още пази мълчание. Със случая вече се ангажира и МВР. Иззети са проби, които ще се изследват в Националния институт по криминалистика и криминология. Очаква се резултатите да бъдат готови до един месец.