Като вкарвате каквото и да било под кожата, рискувате да се запазите с хепатит, стафилококи и други зарази

Татуировките днес са на мода, но преди някой да прибегне до тях трябва да знае как, кога и къде да ги слагате по тялото, а също опасни ли са те

 

1. Рискът
Като вкарвате каквото и да било под кожата, рискувате да се запазите с хепатит, стафилококи и други зарази. Затова е много важно да изберете дипломиран майстор по татуси, който стерилизира всичките си инструменти, използва еднократни игли и държи чист салона. Освен това заради риска от заразяване лекарите съветват да не се дава кръв в продължение на цяла година след поставянето на татуса, пише БГНЕС. 

 

Първата седмица след процедурата е особено важна и тогава трябва да следите как реагира организма ви. Има и неголям шанс от алергия заради използваното мастило. При това алергичната реакция може да се появи години след татуировката. Имайте предвид, че организмът ви може и да отхвърли използваното мастило.

 

2. Безопасността
Изберете известен и препоръчват салон, а също майстор не само с диплома и опит, но и с апаратура за стерилизиране на инструменти, а също с ръкавици. Не се стеснявайте да питате за всичко това, в крайна сметка става дума за здравето ви.

 

3. Отстраняване на татуса
Хиляди хора си слагат татуси заради моментно настроение, но после съжаляват и искат да го махнат. Но това е болезнен процес, защото се сваля цял слой кожа. Освен това е и скъп процес. В САЩ лазерното премахване на татуси се извършва в рамките на 10 сеанса и струва от 250 до 850 долара.

 

4. Болката
Има я не само при премахването, но и при слагането на татуировката. Трябва да се знае, че тя е в пряка зависимост от кожата – колкото по-малко кожа и подкожни мазнини разделят иглата от вашите кости и нерви, толкова е по-болезнено. Затова степента на болезненост зависи и от мястото, избрано за татуиране.

 

5. Цената
Веднага трябва да кажем, че татуировката не нещо, от което трябва да икономисвате. Така че не щадете парите, когато става дума за здравето. Не ходете при евтини майстори и не се стискайте за качествената и безопасна процедура. Съответно не се и пазарете. И не забравяйте, че бакшишът може да е по-голяма. В Западна Европа и САЩ той е 20% от цената, както е при маникюристите или фризьорите.

 

6. Годишното време
Много специалисти смятат, че татуирането трябва да се прави в онзи период от годината, когато вашата кожа е предпазена от външни дразнители и може по-спокойно да зараства. С една дума, лятото не е време за тази работа – по-малкото дрехи, слънчевите лъчи, вятърът, къпането, прахта, пясъка дразнят кожата и пречат на по-бързото й зарастване.

 

7. Здравословното състояния
Задължително правете татуса, когато сте абсолютно здрави. Белите кръвни телца помагат на кожата да зарасне, но ако в този момент те трябва да се борят с вируси или бактерии, работата не е добра. Ако сте болен, дори болнав, отложете процедурата за по-късно.

 

8. Тенът
Да се печеш на слънце с татус е много лоша идея. Освен това ултравиолетовите лъчи избелват мастилото, вкарано под кожата ви, и рисунката ще избледнее. Ако не може да избегне плажа, непременно слагайте защитен крем с най-висок коефициент на защита.

 

9. Бръсненето
Ясно е, че преди да се направи татуса трябва да обръснете мястото. Но не трябва да правите същото веднага след татуировката – мястото трябва хубаво да зарасне. Само татуистът може да ви каже кога е подходящото време за това.