Срещу килограм пластмаса всеки участник в инициативата ще получи българска книга по избор

Кампанията "Книги за смет" днес гостува в Бургас. Срещу килограм пластмаса всеки участник в инициативата ще получи българска книга по избор. Идеята на организаторите е да провокират отговорно отношение към околната среда, към пестенето на ресурси и опазването на природата чрез добри практики като рециклирането на отпадъци.

 

Акцентът на инициативата тази година е върху българската литература. В специален нов тираж бяха преиздадени класически български произведения, сред тях "До Чикаго и назад" и "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, и "Чичовци" на Иван Вазов.

 

В списъка с книги присъстват и съвременни творби на български автори. Приемат се пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки, найлонови торбички.

 

Отпадъците трябва да бъдат изпразнени от съдържание, смачкани и добре почистени. Не се приемат блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти. Утре инициативата „Книги за смет” ще бъде във Варна.