Повече от двеста войници ще пресъздадат културата, бита и военното дело на древен Рим

Повече от двеста войници от Италия, Румъния, Полша и България ще пресъздадат културата, бита и военното дело на древен Рим в Свищов. В продължение на три дни в античния град Нове ще се проведе осмото издание на фестивала за антично наследство „Орел на Дунав”.

 

За първи път всички исторически възстановки ще бъдат сред естествения декор на реставрирания римски военен лагер и ранновизантийския град Нове.

 

„Нове преди 2000 години е бил военен лагер. Легионите са се строявали тук, в най-добрите си времена 6600 души са били строени тук на този плац. Панкрациото е много популярно, това е античната борба, която смесва бокс, борба и нещо като съвременния ММА“, разказва легатът на Първи Италийски легион Стефан Проданов.

 

Преоблечените в легионерски доспехи войните носят на плещите си около 42 килограма желязо и щитове, колкото е тежало облеклото и въоръжението на един легионерски войн.

 

Освен че стават свидетели на древните римски традиции, гостите на фестивала могат да опитат и гозби по антични рецепти. Всички посетители ще имат възможност да разгледат и пазара на роби.

 

Репортер: Кремена Недялкова