Междувременно двама мъже, получили животоспасяващ бъбрек, се възстановяват

7-месечно бебе беше спасено с уникална трансплантация на черен дроб в болница „Лозенец” в столицата. Момченцето е родено с тежки аномалии на вътрешните органи. Лекарите обаче успяват да се преборят за живота му с операция, която е първата по рода си в света.
 
Точно преди месец и половина Валери получава шанс за нов живот. Малко след раждането на момченцето миналата година лекарите съобщават на майка му диагнозата – напреднал стадий на чернодробна недостатъчност. Заради изключително тежкия и напреднал стадий на болестта специалистите в чужбина отказват да се ангажират със случая.
 
Затова българските специалисти се подготвят по спешност и на 5-и април оперират Валери. Трансплантацията е уникална по рода си в света – лекарите събират черния дроб и сърцето в едно
 
„Детето е с няколко вродени аномалии, една от които е липса на съдове в коремната кухина, обърнати органи и реално трябваше да се трансплантира новият орган – черният дроб директно към дясното предсърдие на сърцето, нещо, което не сме срещали в литературата, обясни проф. Любомир Спасов - изп. директор на болница „Лозенец”.
 
Междувременно в болница „Лозенец” успешно се възстановяват и двамата пациенти, на които бяха трансплантирани бъбреци в петък. Тогава органите на млад мъж спасиха четирима души. След като стана ясно, че в България няма подходящи пациенти – сърцето и черният дроб бяха изпратени за трансплантации в Германия и Словения. У нас животоспасяващ бъбрек получиха двама мъже. 
 
Повече гледайте във видеото.