Малкият Валери, който се е родил с редки аномалии, беше опериран в болница „Лозенец”

Уникална за света трансплантация беше извършена в болница „Лозенец”. Седеммесечният Валери се е родил с редки аномалии, включително огледално разположение на органите. Трансплантацията е на черен дроб и е извършена по начин, по който на много места в чужбина са отказали да предприемат интервенцията.

 

„Уникалността на трансплантацията идва от вродените дефекти, които има това бебе. То е родено с обърнати органи. Това е едно рядко, от гледна точка на патологията, състояние на организма”, обясни за „Здравей, България” директорът на болницата проф. Любомир Спасов. „Освен това, липсват голяма част от съдовете, които се намират в коремната кухина, няма вродени жлъчни пътища и това налага да се коригира цялата коремна анатомия, за да се направи трансплантация”.

 

По думите на проф. Спасов, ако намесата не се осъществи до първата година, детето няма шанс да оцелее. Хирургът посочи, че липсата на съдове в коремната кухина е наложила да се направи нова анатомия. В резултат в момента черният дроб и сърцето на малкия Валери са свързани в едно цяло.

 

„Това е нещо, което не сме срещали в литературата и се прави за първи път”, отбеляза проф. Спасов. По думите му в чужбина отказали да извършат операцията поради изключително тежкото състояние на детето и вероятност от неуспех над 80%. След два месеца на неуспешни опити да се уреди операция в чужбина, българският екип имал само два дни да се подготви за интервенцията.

 

Повече за уникалната трансплантация ще научите от видеото.