Алергията към растенията е характерна за по-големите деца и за възрастните, обясни алерголог

"По-уязвими към пролетните алергии са жителите на по-големите градове, тъй като замърсената градска среда е един от факторите, отключващи алергията към полените". Това обясни в интервю за БГНЕС алергологът д-р Тихомир Мустаков.

 

Според него това, което се наблюдава през пролетта, е обострянето на алергията към растенията. Тя се нарича поленова, защото води до непоносимост към прашеца, отделян от дърветата. По това време на годината се наблюдава и алергия към плесените, които се появяват в по-големи количества поради затоплянето на времето.

 

"В момента наблюдаваме зачестяване на случаите и оплакванията, но поленовата алергия е характерна за по-големите деца и за възрастните. Тя се среща най-често не само сред учениците, но и сред хората в активна възраст до 60 г.", поясни алергологът. Той подчерта, че има и случаи, в които хората могат да объркат алергията с грип

 

"Неслучайно първичното наименование на сенната хрема е "розова треска", обясни той и допълни, че алергиите протичат и с грипоподобни симптоми. Той препоръча на хората, които имат симптоми, да намалят контакта с алергените и да избягват разходките сред природата през пролетта.

 

"Могат да се ползват и лекарства, а през есента е необходимо да се направят тестове, които да помогнат да се изясни кой точно е дразнителят, а след това да се проведе лечение", посъветва още специалистът.

 

"Алергията към полени се свързва с относително леко протичане, но в редки случаи може да доведе до бронхиална астма", подчерта д-р Мустаков. 

 

Според него по-скоро проблемът при поленовата алергия е свързан с настъпването на алергични реакции и към други алергени, като някои растителни храни, упойки и други медикаменти на растителна основа. Поради тази причина рискът трябва да се съобразява при планиране на операции и избиране на диети.