Той обясни, че може да се идентифицира конкретен гласоподавател дали е гласувал, или не правилно

„Нелогично звучи цялата работа. За последните 20 години няма друг такъв случай. Митничарите, ако участват, уточнявам, че ние не знаем дали те участват, или не в някаква схема, но винаги става въпрос за пари. Да го хванат с пари – добре, да го хванат с цигари - и това се е случвало. Но случай на хванат с наркотик – там влизате в съвсем друга схема – той как го е реализирал това? По-скоро е случайност това нещо”.


Това обясни в студиото на „Здравей, България” депутатът от „Коалиция за България” Георги Кадиев по повод задържането на временно изпълняващия шеф на митницата в Свиленград с 1,5 кг амфетамини в колата. По думите му звучи нелогично митничарът да е бил замесен в подобна схема.

Още по темата


Кадиев разговарял с колеги на заловения митничар и мнението на колегите му било, че той е изключително качествен и дългогодишен митничар и никога не е искал да става директор на самата митница.


„Това е работа на НАП да влезе и да провери неговата декларация”, обясни Кадиев.


Според него след този случай трябва да се направи извод за цялостното състояние на митниците.


„С приходите има проблем в митниците, мисля, че и в НАП. Предполагам, че с данък добавена стойност ще имат сериозен проблем митниците и той се състои частично от тяхната работа, но до голяма степен и от разпределението на ДДС между Агенция „Митници” и НАП, тъй като около 70% от търговията е с Европейския съюз и тогава логиката е от целия събран ДДС около 70 на сто да бъдат събрани от НАП, а 30% - от Агенция „Митници”. В момента разпределението е такова, че митниците имат 52%. Според мен в края на годината щи имат неизпълнение от порядъка на 400 млн. лв.”, изчисли Георги Кадиев.


Относно случая с разследването на Нова за търговията с гласове, Кадиев обясни, че може да се идентифицира конкретен гласоподавател дали е гласувал, или не правилно.


„Аз съм ви платил на вас да гласувате за моята партия. И съм ви казал, като влезете вътре, гласуваш за моята партия, а преференциално ще напишеш 2, 7 и 8. Това е вашият преференциален код. На бюлетината ще дам друг код. Бюлетината ще е валидна за партията, която искам”, обясни схемата Кадиев. По думите му тези, които купуват гласове по този начин, трябва да имат „техен човек” в комисията, който да провери дали хората, на които е платено, са гласували правилно.


„Всичко това е теоретично. На практика е трудно да се случи в големи размери, защото е сложно. Ако има много такива случаи, очевидно е такава схема. Но не е лесно да се направи за много хора”, категоричен е Кадиев.


„Не съм чул за контролиран вот от БСП”, поясни депутатът от „Коалиция на България”.


Целия разговор гледайте във видеото.