Трус с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер удари в Егейско море

Земетресение с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер удари в Егейско море. Епицентърът е бил на 257 км северозападно от турския град Измир, близо до гръцкия остров Тасос. В 12.25 часа земетресението беше усетено на територията на цяла България. Няма информация за пострадали хора у нас. Има данни за щети по сградите. 

 

Кореспондентът на Нова телевизия в Гърция разказа, че трусът е усетен и в столицата Атина, а по-силно в северните райони на страната. Все още няма данни за щети и пострадали. Земетресението е било на дълбочина 5 км, според гръцките сеизмолози, а вторичните трусове, които са били около 5 на брой, са продължили 9 минути

Още по темата

 

За кратко имаше нарушение в телекомуникациите. Земетресението е усетено силно в Ямбол, Кърджали, Хасково и Видин. Трусът бе усетен силно и в София. Зрители съобщават за паднали предмети и леко напукани стени. Няма по-сериозни щети.

 

Земетресението е усетено силно и в района на Бургас. Той е продължил около минута. Хората разказват, че дори и по ниските етажи на жилищните сгради са го усетили. Някои от тях притеснени са побързали да излязат навън. Няма масова паника, тъй като голяма част от бургазлии са били в центъра на града, където се провеждат празничните прояви по случай 24 май. Към момента няма данни за нанесени щети

 

Уплаха заради предходните земетресения е имало в Перник. В района на Благоевград също са усетени много силни трусове. Паднали предмети по високите етажи на блоковете и уплашени хора е ситуацията там. Хората разказват, че са усетили две земетресения - второто по-силно. То е усетено и от хората навън. Половин час след трусовете са били прекъснати телекомуникационните връзки.

 

Сеизмолозите от БАН успокояват хората, защото няма щети и пострадали. Най-силно трусът е усетен в района на Ямбол и Кърджали. Засега сеизмолозите не очакват нови трусове, макар че има вторични и те са отново в района на Егейско море. 

 

По неофициална информация на местните власти в Кърджали силата на труса е била между 4,5 и 5 по скалата на Рихтер. Предстои това да бъде потвърдено. Доста солидни рекламни табели са започнали да се клатят. Хората са излезли от домовете си и са споделили, че отдавна не са усещали толкова силен трус. Високите сгради в града видимо са се люлеели, падали са чаши от витрини, полилеи са се блъскали. Има и сигнал за отцепена улица, по която са паднали комини. 

 

Активността на Егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на България, поясни проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика към БАН.

 

"Вторичните трусове след едно такова силно земетресение със сигурност ще бъдат много, но предполагам, че ще бъдат доста по-слаби и голяма част от тях няма да се усетят в района на България", обясни сеизмологът Никола Милошев. Той също поясни, че няма сигнали за сериозни щети у нас.

 

"При нас не е постъпвала информация за пострадали хора. Разполагаме с доста оскъдна информация за нанесените щети. В Кърджали има повреден комин, в резултат на който е пострадал автомобил. Проверяваме сигнал за повредена стена в жилищен блок. До момента това е информацията за цялата страна”, поясни комисар Николай Николов, шеф на Службата по пожарна и аварийна безопасност и защита на населението.

 

Той заяви, че е нормално в такава ситуация телекомуникационните връзки да се сринат, защото такава е защитата на мобилните оператори. 

 

Вижте повече във видеото!