Стотици ученици се включиха в празничните шествия в страната

Над 3300 ученици от 30 училища се включиха в традиционното шествие по случай 24 май в Бургас. В шествието участваха и 1200 деца от 12 детски градини. Мажоретки, духове оркестър, пъстроцветно – облечени деца, както и випускници от 50-те години се включиха в шествието.

 

С шествие и събиране на двата лъча учебни заведения пред сцената на площада в Благоевград започнаха тържествата по повод "Празник на празниците" - 24 май. Освен Ден на славянската писменост и българската култура, днешният ден е и празник на Благоевград. Церемонията по полагане на цветя и венци пред паметника на светите братя Кирил и Методий се състоя пред Националната хуманитарна гимназия. 

 

Стотици ученици се включиха в празничното шествие и в Русе. Водени от Духовия оркестър, младите хора се превърнаха в атракция за група чужди туристи, които аплодираха шествието и го снимаха за спомен. Учениците бяха разделени в два лъча, които да се съберат на площада пред общината. Началото на шествието бе дадено от Духовия оркестър с изпълнение на химна "Върви, народе възродени". 

 

С многохилядно шествие и празнично тържество пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" столичани отбелязаха 24 май. Хиляди хора, главно ученици от столични училища, културни дейци и дипломати участваха в празничното шествие. Стотици ученици, гордо носещи униформите на своите училища, учители, деца с балони, много жители и гости на София поеха по булевард "Цар Освободител" към Националната библиотека, за да отбележат най-светлия български празник. Пред паметника на светите братя Кирил и Методий бяха поднесени венци и цветя.