Важно е бюлетината да има поставени два печата, преди да се постави в урната

В изборния ден Централната избирателна комисия напомня на гражданите как трябва да сгънат бюлетината, преди да я поставят в урната.

 

В лявата част на бюлетината избирателите трябва да отбележат своя вот със знак Х или V за избрана от тях партия, коалиция или независим кандидат. В дясната част на бюлетината се намират кръгчета с числа от 1 до 17, където могат да се отбележат предпочитания за избрания от тях кандидат-депутат от листата, за която вече па поставили своя глас. Информация за имената на кандидатите, които стоят зад тези числа, има във всяка избирателна секция и в кабината за гласуване.

 

Бюлетината се сгъва по следния начин – на две до чертата в долния край на бюлетината.
Сгъването се извършва, защото те не са фабрично биговани. След това трябва да се прегъне още на две, така че да има места за печатите, които трябва да се поставят от секционната избирателна комисия. Трябва да е достъпен номерът в долния край на бюлетината, което трябва да бъде откъснато от секционната избирателна комисия, непосредствено преди избирателят да пусне бюлетината в урната.

 

"Препоръчително е и е допустимо да бъде прегъната два пъти. Бюлетината е по-къса от онези, с които сме гласували на предишни избори и не е сложна”, твърди Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.