Каретата е в черно и златно е направена с реликви от ключови моменти от британската история

Луксозна каляска с най-новите технологии от състезателните коли е новото превозно средство на британската кралица Елизабет Втора. С нея тя се появи на новата сесия на парламента на страната. 

 

Каретата е в черно и златно е направена с реликви от ключови моменти от британската история. 
В каляската на Елизабет Втора има парчета от бойния кораб "Мери Роуз" на Хенри Осми, от ябълковото дърво на Исак Нютон, от антарктическата шейна на Робърт Скот, дори и от лодка от бронзовата ера. Каретата е изработена от австралийския майстор Джим Фреклингтън, който, заедно с 50 свои сътрудници, й посвещава 10 години. 

 

За пръв път кралската каляска има 360-градусова камера, която показва как монархът вижда процесията. Прозорците й са електрически, колелата и купето са изработени от алуминиева сплав за самолети. Дръжките на вратите са украсени със 130 австралийски сапфира и 24 диаманта. 

 

Тапицерията е от най-фин копринен брокат. Под седалките в капсула е поставено парче от шотландския Камък на съдбата, на който по традиция сядат монарсите на коронацията. Има и патрон от сражението край Ватерло. 

 

Болтовете, с които са захванати облегалките за ръцете, са завършени със същия емайл като използвания на яйцата "Фаберже". За декорацията на 3-тонната каляска са използвани 44 златни листа. 

 

Това е едва втората държавна каляска в британския кралски двор от сто години. Тя е посветена на диамантения юбилей на кралица Елизабет Втора.