На фона на кризата там, президентът призова за увеличаване на разходите за отбрана

Президентът Росен Плевнелиев ще посети в скоро време Украйна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава след срещата му с новоизбрания украински президент Петро Порошенко. Двамата разговаряха в рамките на форума на високо равнище във Варшава, посветен на 25-годишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа, предаде БГНЕС.

 

Порошенко се ангажирал пред българския президент, че след като встъпи в длъжност, ще се отнесе много сериозно към правата на българите в Украйна и ще търси решение, базирано на европейските ценности и стандарти.

 

„Петро Порошенко е много тясно свързан с българската общност в Украйна. Самият той е завършил предизборната си кампания в Болград и има много топли чувства към българите”, заяви пред журналисти президентът.

 

Плевнелиев и Порошенко са обсъдили ситуацията в Украйна. Според българския президент кризата налага светът и Европа да говорят с един глас. Той е на мнение, че ако се стигне до нови санкции срещу Русия, България трябва да бъде на висотата на своята отговорност като достоен член на ЕС”.

 

България трябва да повиши разходите си за отбрана, като на срещата на върха на НАТО в Уелс наесен препотвърди ангажимента си в рамките на Алианса за достигане ниво на разходите за отбрана и сигурност от 2% от БВП, отбеляза Плевнелиев пред медиите във Варшава.

 

Не може да се оправдаваме само с икономическата криза. Ние трябва да работим за своята сигурност, а това означава и инвестиции”, категоричен беше държавният глава. Страната ни трябва да бъде по-активна при реализацията на съвместни отбранителни проекти с партньорите от НАТО, смята президентът. По думите му България може да изпълнява съвместно с Румъния и Турция задачите по охрана на въздушното пространство в региона на Черно море.