Турската страна обаче има известни резерви поради опасността от аварии

Украински частни компании водят преговори с турски партньори за транспортиране на природен газ през проливите, като се заобикаля Русия, съобщи украинският посланик в Турция Сергей Корунски, съобщава БГНЕС. 

Още по темата

 

Дипломатът подчертал необходимостта от разнообразяване на източниците за доставка на природен газ. По неговите думи единственият маршрут, позволяващ това, преминава през Черно море. 

 

"Затова е на дневен ред изграждане на терминал в Одеса. Това е доста скъп проект и ние трябва да преговаряме с Турция за маршрут през Босфора", посочва Сергей Корунски. 

 

Турската страна обаче има известни резерви поради опасността от аварии на бъдещия газопровод. 

 

Междувременно Русия предложи да намали цената на природния газ за Украйна със 100 долара за 1000 куб./м природен газ, но украинският премиер Арсений Яценюк отхвърли тази оферта.

 

"Ние познаваме руските капани - тяхната оферта е направена от правителството и то може да я отмени. Нашето предложение остава непроменено, а именно - да бъде сключен нов пакетен договор за доставка на газ”, подчерта Яценюк. 

 

Преди това европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че Еврокомисията ще мотивира украинската страна да плати поредния транш за руския природен газ.