Българският данъкоплатец няма да плати нито лев за реализацията на газовия проект

Проектът „Южен поток” е необратим, защото е стратегически за България и геостратегически за региона. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев, който бе изслушан в парламента за ситуацията около замразения газопровод заедно с премиера Орешарски. „Южен поток” е важен и за други страни от Евросъюза, подчерта Стойнев, цитиран от БГНЕС.

 

Съмненията на Европейската комисия са насочени към подписаното през 2008 г. междуправителствено споразумение и към начина, по който е създадена проектната компания през 2011 г., обясни министърът на икономиката и енергетиката. Той добави, че има писмо от Изпълнителната агенция за обществените поръчки, в което се казва, че компанията не е заявител по Закона за обществените поръчки.

 

„Този търг е направен по начина, по който вие сте избрали и проектант. Ако вие сте сбъркали, сбъркали сме и ние”, каза Драгомир Стойнев на бившите управляващи, като обърна внимание, че проектната компания е създадена по времето на ГЕРБ. „Не е създадена с търг или конкурс и точно за това пита ЕК”, поясни енергийният министър.

 

Срокът за отговор на писмото на Комисията е по съкратена процедура и страната разполага с един месец, за да го даде. Част от отговорите вече са изпратени, останалите ще бъдат утвърдени до 29 юни от Съвета по европейските въпроси и изпратени на Брюксел, стана ясно от думите на Стойнев.

 

От създаването на проектната компания са похарчени общо 23 млн. лв., каза още министърът, като подчерта, че българският данъкоплатец няма да плати нито лев за изграждането на „Южен поток”.