Кикос победиха 3:1 Уругвай, въпреки че губеха с 0:1 на почивката

Коста Рика хвърли бомбата на Мондиал 2014 до момента, като победи с 3:1 двукратния световен шампион Уругвай. Така Кикос объркаха допълнително сметките в група D, определяна като групата на смъртта.

Тимът от Централна америка обърна съперника от 0:1 до 3:1 само за едно полувреме. Уругвай продължи лошата традиция да започва трудно на световно първенство. Урусите не са печелили първия си мач на мондиал от 1970 г. След това имат 3 загуби и 3 равенства в първите си срещи.

Уругвай поведе в резултата през първото полувреме с попадение от дузпа на Единсон Кавани. Нарушението на Жуниор Диас срещу Диего Лугано доведе до нея. 

След паузата обаче Коста Рика натисна и напълно заслужено обърна мача. Първо Джоел Кембъл изравни. Той получи топката от Гамбоа от фланга, спря на гърди и разстреля Муслера за 1:1.

Нападателят на Арсенал стана третият най-млад реализатор в историята на световните и най-младия на това първенство.

Само 3 минути след това Коста Рика направи обрата пълен. Центриране на Брайън Руис от фаул бе засечено от Оскар Дуарте с глава в обратния ъгъл. Повторенията обаче показаха засада на Дуарте, която убегна на реферите.

В 85-ата минута резервата Маркос Уреня реши всичко. Феноменален пас на Джоел Кембъл изведе Уреня зад защитата. Вратарят Муслера излезе да го пресрещне и от малък ъгъл нападателя на Кикос плъзна топката покрай него в празната врата.

В добавеното време Уругвай остана с 10 души. Макси Перейра откровено изрита нарочно Кембъл и съдията Брих му показа директен червен картон. Той пропуска мача с Англия.

За първи път в историята си Коста Рика вкара 3 гола в един мач от световни финали. И наистина влезе в историята с това постижение, защото това бе първа победа за Кикос срещу Уругвай и първи успех срещу тим от Южна Америка на световни финали.