Петлите се класираха за осминафиналите след 5:2

Петлите победиха 5:2, изпуснаха дузпа, не им зачетоха гол в последната минута и се класираха на осминафинал.

 

Франция разби Швейцария и спечели с 5:2 в най-резултатния мач на Мондиал 2014 до момента. Петлите си осигуриха класиране на осминафиналите с лекота след две поредни изразителни победи, а Кръстоносците можеха да паднат още по-лошо.

 

Още до 15-ата минута Франция имаше 2 гола аванс. Първо Оливие Жиру откри с глава след центриране от корнер. Това бе гол №100 за Франция на световни финали. След това при центъра за Швейцария Бензема пресече пас, изведе Блейз Матюиди, който реализира в близкия ъгъл за 2:0.

 

След това Карим Бензема изпусна дузпа, отсъдена за нарушение срещу самия него. Вратарят Беналио спаси удара му, а Валбуена на празна врата при добавката удари напречната греда.

 

Третият гол все пак падна 5 минути преди края. Контраатака на Петлите завърши с пас на Жиру към Валбуена, който от 5 метра на празна врата реализира за 3:0.

 

Швейцария се подобри след паузата, но Бензема вкара третия си гол на това световно след хубав удар със завъртане. Малко след това нападателят на Реал Мадрид асистира на Муса Сисоко за петия гол за Франция.

 

Петлите изпуснаха още 3-4 чисти положения за гол, а в края на мача Швейцария се възползва от отпускането на съперника и вкара 2 гола. Първо резервата Джемайли реализира първото попадение директно от фаул на Мондиал 2014. След това Гранит Джака, също с много хубав гол от воле, направи крайното 2:5.

 

То можеше да е 2:6, ако реферът не беше свирил края точно в момента, в който Бензема стреля и вкара гол. Съдията обаче не го зачете.

 

Мачът влезе в историята като изравни рекорда за най-много различни голмайстори в една среща – 7. Последният такъв случай бе през 1982 г. когато Унгария победи Салвадор с 10:1.