Община Варна организира безплатни консултации с психолози

Проливните дъждове през последните дни предизвикаха наводнения в определени населени места на територията на цялата страна. Това води до опасност от заразяване на питейната вода и хранителните продукти, както и до замърсяване на битовата и производствена среда с тиня, отточни води, органични отпадъци и др. 

Още по темата

 

В тази ситуация се понижават стандартите на личната и обществена хигиена. Всички тези фактори могат да доведат до възникване  на здравно-хигиенни неблагополучия, хранителни отравяния и епидемични взривове, информират от Община Варна.

 

Хората често не са подготвени за подобни бедствени ситуации. В тази връзка общината предварително информира за най-важните профилактични мерки, които биха свели до минимум потенциалния здравен риск.

 

При влошаване качествата на питейната вода е хубаво да се използва преварена или фабрично бутилирана вода. Добре е да не се ползва водата от местни водоизточници до овладяване на бедственото положение. Използването им трябва да става след извършване на щателна дезинфекция както на водата в тях, така и на съдовете за изчерпването й.

 

Важно е да се поддържа стриктна лична хигиена - миене на ръцете преди хранене и след ползване на санитарния възел. При наводняване на помещения в домакинствата, да се организира почистването и дезинфекцирането им. Да се извърши щателно почистване и дезинфекция на съдовете и изваряване на приборите за хранене.

 

Друго предупреждение е да не се използват хранителни продукти, които са съхранявани в наводнените помещения. След наводнения съществува опасност от възникване на заразни заболявания. При поява на симптоми като температура, отпадналост, болки в мускулите, обриви, жълтеница, диария, гадене, повръщане и други, трябва своевременно да се потърси медицинска помощ и да не се прибягва до самолечение.

 

При нанесени щети в хранителни обекти - търговски, складове и предприятия за производство на храни и други - да се уведомява незабавно съответната Районна здравна инспекция и Българска агенция по безопасност на храните за оглед на място и вземане на съответни мерки за предотвратяване на хранителни заболявания.

 

Междувременно от Община Варна организират безплатни консултации с психолози за семействата, преживели бедствието в кв. "Аспарухово". Психолозите ще оказват помощ в адаптирането им към актуалната обстановка. Срещите ще се провеждат в сградата на район „Аспарухово“, етаж 6, стая 602, от 9.00 до 17.00 ч. всеки работен ден.