Парите за паметника обаче още не са събрани

Скулптура на Бай Ганьо ще се появи в столичния център. Героят на Алеко Константинов ще прави компания на автора си на централната улица "Витоша".

 

Бай Ганьо отразява сблъсъка между старото и новото в душата на бързоформиращата се българска буржоазия. Образ на нейния манталитет, култура, стремежи все още твърде големи задръжки и предразсъдъци.

 

Бай Ганьо е сред нас и днес. Той е амбивалентен герой. И положителен, и негативен. И симпатичен и неприятен. Героят на Алеко е използван и за осмиване на злободневни теми от политическия живот на България.

 

„Едва ли има българин, който би устоял в едно купе, ако види съседите да ядат круша, по някакъв начин да зададе ганьовския въпрос - точно откъде са ги взели и по този начин да не си изпроси!”, казва проф. Михаил Неделчев.

 

От фейлетона авторите решават да кръстят скулптурата, която ще краси София - "Круша". Щастливецът е с костюм, пуши цигара с поглед, устремен към Витоша и Черни връх. Бай Ганьо е в носия с цървули, разгърден, държи в ръцете си подадената от Алеко круша.

 

Ако припознаем някоя байганьовска черта у себе си, винаги може да си признаем тайно пред героя.

 

Кога точно ще стъпят на "Витошка" Щастливецът и Бай Ганьо не е ясно, защото парите за паметника не са събрани.

 

Относно съдбата на най-одумвания фонтан в София - вече е почти решено, след проведената анкета на сайта на общината става ясно, че над 30% от софиянци искат демонтажа му. От общината обещават да се съобразят с желанието на столичани и да премахнат това чудо.

 

Повече по темата ще научите от видеото.