Всеки ден повече от 500 българи имат нужда от кръв

Дарете кръв за тези, които даряват живот! Това е призивът на Българската организация за доброволно кръводаряване във връзка с акция, посветена на осигуряването на достатъчно кръв за спокойно раждане.
 
Всеки желаещ да дари кръв трябвa да се регистрира до 3 юли на http://goo.gl/OAoTZE. Самото даряване ще се случи на 5-и юли, между 10 и 14 ч. в SOHO, ул. „Искър” 4, София.
 
По данни на Световната здравна организаци, всеки ден по света 800 жени умират от усложнения възникнали по време на бременността и раждането, затова и фокус на тазгодишната кампания по повод Световния ден за доброволно кръводаряване е „Безопасна кръв за тези, които даряват живот”. 
 
В най-висок риск са младите майки, като водещата причина за смърт, заболеваемост и за дългосрочна нетрудоспособност, е тежкото кървене по време и след раждането. Нуждата от навременен достъп до безопасна кръв и кръвни продукти е от съществено значение за всички държави, като част от цялостния подход за намаляване и предотвратяване на смъртността сред родилките.
 
За съжаление България е на едно от последните места по доброволно кръводаряване в Европа, а всеки ден повече от 500 българи имат нужда от кръв.
 
Затова призивът на Българска организация за доброволно кръводаряване е „Дарете кръв за тези, които даряват живот!”
 
Акцията е част от кампанията "World blood donor day" 2014.
 
Повече за инициативата ще намерите ТУК.