Бебето е с тегло 1870 гр и е поставено в кувьоз, продължава преливането на кръв на майката

37-годишната Руска Ангелова, за която вече трети ден тече кампания за кръводаряване, роди по естествен път момиченце в 14.05 часа в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги", съобщиха от болницата.

 

Момиченцето е с тегло 1870 гр и е поставено в кувьоз. Майката се намира в интензивния сектор, където в момента й се преливат кръв и тромбоцитен екстракт, осигурени благодарение на безвъзмездното кръводаряване през последните дни.

 

Жената страда от рядкото заболяване пароксизмолна нощна хемоглобинурия, което се среща едва при 1-2 души на всеки 1 млн. жители на Земята. Болестта и влошаването на общото състояние на пациентката преди раждането наложиха ежедневно преливане на кръв.

 

За да запазят нейния живот и този на нероденото й дете, лекарите в АГ клиниката предизвикаха раждане по естествен път. Това стана възможно благодарение на помощта на множество кръводарители, които се отзоваха на зова за помощ. След раждането също ще са необходими преливания на кръв, обясниха лекарите. 

 

Доброволците могат да дарят кръв в Районния център по трансфузионна хематология на бул. "България" № 234 Б и в разкрития подвижен екип на РЦТХ в Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги" на бул. "Пещерско шосе" №66, като съобщят, че дарената кръв е в полза на пациентката Руска Ангелова.

 

Кръводаряването може да стане в часовете от 8.00 до 18.30 ч. в Центъра на бул. "България" №234 Б и от 8.00 до 14.30 ч. при екипа на РЦТХ, който е на ет. 1 в Хирургичния блок. Допълнителна информация за кръводаряване може да се получи от Районния център по трансфузионна хематология на следните телефони 032 904 450, 032 904 451 и 032 60 26 93.

 

За пациентката може да се дарява кръв и в отделенията по трансфузионна хематология на многопрофилните болници в Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик.