Те оспорват доживотните присъди на шестима етнически албанци

В няколко града в Македония се провеждат нови протести на етническите албанци, съобщи БГНЕС. 

 

На шествията в Скопие, Тетово, Струга, Кичево и Гостивар излязоха само мъже. Те оспорват доживотните присъди на шестима етнически албанци, признати за виновни за убийството на петима македонци през 2012 година. Убийството стана край Смилковското езеро, недалеч от Скопие.

 

Протести срещу присъдата имаше и в петък. В Скопие се стигна до жестоки сблъсъци между демонстрантите и силите на реда. Няколко десетки души бяха ранени, а шестима бяха задържани. Сред пострадалите имаше и служители на реда.

 

Протестиращите днес развяват само албански знамена и скандират УЧК - Армия за освобождение. В петък те носеха и зелени знамена с арабски надписи и скандираха „Аллах е велик”. Част от демонстрантите скандират срещу правителството и Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети, който е коалиционен партньор в кабинета на премиера Никола Груевски.

 

Според албанския „ПорталБ" в Тетово се е стигнало до сблъсъци, а протестиращите били отблъснати, след като са се отправили към централата на ДСИ в Мала речица. 

 

Управляващата партия на премиера Груевски ВМРО-ДПМНЕ в специална декларация съобщи, че не се меси в работата на съда, а виновниците не трябва да се делят на етнически и религиозен признак.