Тя е в отговор на изстреляните от групировката около 40 ракети по територията на Израел вчера

Израелската армия обяви началото на мащабна въздушна операция срещу радикалната палестинска групировка "Хамас”. Операцията "Отбранителен рубеж" е в отговор на изстреляните от групировката около 40 ракети по територията на Израел вчера. 

Още по темата

 

Причината бе отмъщение за гибелта на шестима палестинци, убити при предишни израелски авиоудари. 16 от ракетите паднаха край град Беершева с население от около 200 хиляди души, намиращ се на 40-ина километра от Газа. Съобщава се за най-малко 12 ранени в резултат на ракетния обстрел. Според израелското армейско командване ракетите са били над 80. 

 

"Целта на операцията "Отбранителен рубеж" е прекратяване на терора по отношение на гражданите на Израел", съобщи израелски военен източник. Става дума за серия авиодуари по военни обекти на "Хамас" и позиции на техни бойци в сектор Газа.

 

Във връзка с изостряне на ситуацията израелското военно командване е обявило частична мобилизация. Допълнително са били призовани и 1500 запасняци. За момента се съобщава нанесени авиоудари по няколко сгради в района на Кан Юнес в южната част на Газа.