Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите стават след 10 минути

Безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C ще се проведат на централния площад в Пловдив в петък, 11 юли. Хората ще бъдат информирани и за превенцията срещу разпространението на хепатит А. Всички желаещи ще могат да вземат участие в акцията в часовия интервал от 12.00 до 17.00 ч., като приемът ще е без предварително записване.

 

Изследванията за хепатит B и C ще се провеждат в мобилен кабинет, като скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място в рамките на 5-10 минути след вземането на кръв. 

 

Хората, на които изследването е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки

 

Най-разпространените видове хепатит у нас са А, B и C. Хепатит А е познат още като „Болестта на мръсните ръце“. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Само в Европа заболелите от хепатит В и С достигат 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират. 

 

Най-сигурната превенция е имунизацията срещу хепатит A и B. Срещу хепатит C не съществува ваксина.