Откриването на лекарска комисия през лятото е предизвикателство

Бременни жени са заплашени от уволнение, защото няма кой да им даде болничен. Оказва се, че 21-годишна бременна жена е принудена да търси дни наред документ, който да удостовери състоянието й. В противен случай ще изгуби работата си. 

 

Тези хора обикалят вече седми ден из софийските поликлиники. Търсят лекарска комисия, която да издаде болничен лист на Мелани. Тя кара тежка бременност. Откриването на такава комисия през лятото обаче се оказва предизвикателство.

 

Работодателят на Мелани иска болничния днес и нито ден по-късно. В противен случай заплашва, че ще я уволни.

 

Мелани не успява да се сдобие с болничния лист, защото лекарите от всички 10 поликлиники, които е потърсила, са в отпуск. И никой не ги замества.

 

Вчера бременната Мелани имаше късмет. Почти. Заедно с екипа ни тя и приятелят й намериха кабинет, откъдето обещаха болничен лист, но с по-късна дата - 17 юли. Тогава ще има работеща комисия.

 

От Здравното министерство обясниха за Нова телевизия, че лекарите от комисиите в отпуск трябва да имат заместници, определени от директора на лечебното заведение. Случаят на Мелани показва, че това не се случва, което означава много проблеми за и без това проблемните бременни.

 

Целия репортаж може да гледате във видеото.